Historie – Salo

Salo ble anlagt som romersk koloni under navnet Pagus Salodium. Tallrike rester av romersk bebyggelse i området, og et stort utvalg gjenstander i byens arkeologiske museum, vitner om dette.

Middelalderen var turbulent her som ellers rundt Gardasjøen, med invasjoner og stadig nye herskere. Fra midten av 1300-tallet ble forbundet av kommuner på vestkysten av Gardasjøen underlagt den mektige Visconti-familien i Milano. Salo ble gjort til hovedstad i distriktet, og utstyrt med borg og bymurer.

Etter mange krigsår ble Salo i 1426, sammen med nabokommunene, innlemmet i Republikken Venezia. Ennå kneiser den bevingede løven, Venezias merke, på søylen sin midt i byen. De neste trehundre årene fikk området en betydelig grad av selvstyre – under betegnelsen Magnifica Patria (prektige hjemland).

Med Napoleon ble det slutt på republikken Venezia. Nå fulgte urolige tiår under skiftende herredømme, inntil fredsavtalen i Wien i 1866 førte til at Venezia med tilhørigheter ble italiensk. Men nye konflikter fulgte. For ikke å snakke om jordskjelvet i 1901, som nesten ødela byen.

Med fascismens nederlag i det sentrale Italia mot slutten av annen verdenskrig, fikk Salo fra 1943 til 1945 en ny rolle – som fungerende hovedstad i Mussolinis Repubblica Sociale Italiana. Denne ”staten” var helt og holdent underlagt Nazi-Tyskland, og besto av de norditalienske områdene hvor tyskerne fortsatt klorte seg fast.

Som turist i vakre, sjarmerende Salo ved foten av Monte San Bartolomeo kan man vanskelig forestille seg hva denne byen har gjennomgått. Her råder velstand og velvære. Du kan velge og vrake i hoteller og restauranter, butikker og severdigheter. Og gå ikke glipp av det tradisjonelle markedet hver lørdag morgen!

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her:

Populære sider om Gardasjøen