Tremosine – et paradis mellom sjø og himmel

Tremosine utgjør omtrent 70 kvadratkilometer av det vernede landskapet Parco Alto Garda Bresciano vest for Gardasjøen. Kommunen har snaut 2000 innbyggere fordelt på atten landsbyer som med ett unntak ligger spredd på en høyslette og i dalene innenfor. Kommunesenteret ligger i Pieve som troner høyt og fritt på klippene 350 meter over Gardasjøen.

Fra gammelt av var Tremosine svært isolert. Trafikk og transport til og fra gikk hovedsakelig sjøveien. Fra den gamle havnen Porto førte en bratt og ulendt gangvei opp til Pieve. Reisende gikk på sine ben. Bærere tok seg av godset. Tyngre gods måtte føres den lange omveien rundt Limone i nord eller via Tignale i sør. Fra midten av 1800-tallet var også taubane i bruk. Først i 1913, etter fire års arbeid, sto den 11 km lange veien fra Porto til Pieve ferdig – ”verdens vakreste”, er det sagt – et spektakulært stykke anleggskunst som fortsatt vekker beundring. Den nedre delen er nå stengt for biltrafikk. I James Bond-filmen ”Quantum of Solace” foregår en snutt av handlingen på denne veien.

Campione er den eneste av landsbyene som ligger ved sjøen. Den ligger på et nes, på stein- og grusmassene som den fossende S. Michele-elven har ført med seg gjennom tidene. Her har det bodd folk siden førhistorisk tid. Fra 1500-tallet ble vannkraften utnyttet industrielt. På 1700-tallet tilhørte neset en rik kjøpmannsfamilie som satte opp et spinneri, et slott og en kirke. En flom i 1807 ødela mye, og Campione ble forlatt. Først i 1896 ble det reist et nytt spinneri her, i tillegg til en hel liten landsby med kirke, teater, skole og butikk. Virksomheten ble nedlagt i 1981, og Campione må nå utnytte sine muligheter for turisme.

Den største av landsbyene i Tremosine er Vesio som ligger 618 m.o.h. De fleste eldre bygningene skriver seg fra 17- og 18-hundretallet. På den tiden skal det også ha ligget en venetiansk speilfabrikk her, i tillegg til forskjellig industri i Brasa-dalen. Under første verdenskrig var Vesio garnisonsby.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her:

Populære sider om Gardasjøen