Berømte gjester i Malcesine

Dikteren Johann Wolfgang von Goethe var underveis fra Torbole sul Garda til Verona i september 1786, da uvær tvang båten han reiste med, til å søke nødhavn. ”Det var umulig å ro mot den sterke vinden, så vi måtte gå i land i Malcesine,” forteller han i ”Italiensk reise”. Som ivrig tegner benyttet han anledningen til å tegne slottet, som da var åpent for alle – det manglet både dører og vinduer.

Da ble Goethe arrestert, mistenkt for spionasje til fordel for Østerrike. Malcesine var grenseby – sjøen og områdene nordenfor tilhørte det østerrikske Syd-Tirol. Goethe insisterte selvsagt på at han slett ikke var østerriker, men tysker, født i Frankfurt am Main, og en ganske uskyldig jurist og dikter. Han ble ikke trodd.

Til alt hell dukket det opp en bereist malcesiner som faktisk hadde bodd i Frankfurt – og til overmål hadde felles bekjente med Goethe. Endelig ble arrestanten løslatt. Været bedret seg, og dikteren kunne fortsette reisen.

Maleren Gustav Klimt besøkte Malcesine og omegn i 1913. To av hans mest kjente landskapsmalerier har motiv herfra. Følgelig vil du blant souvenirene finne et rikt utvalg av plakater, ”kunsttrykk” og ”ekte håndmalte kopier” av disse bildene – det ene, mest populære, fra Malcesine og det andre fra Cassone like sønnenfor.

 

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her:

Populære sider om Gardasjøen