Torbole historisk

Torbole var befolket allerede i førhistorisk tid og kolonisert under Romerriket. Fra sitt slott i Nago regjerte hertugene av Arco. Under den vedvarende maktkampen mellom Milano og Venezia ble Torbole i 1438 åsted for et underlig ”felttog”:

Venezia hersket over østsiden av Gardasjøen. Med sikte på å få kontroll over hele sjøen og befri Brescia fra milaneserne, fraktet venetianerne en krigsflåte på 25 skip og seks galeier fra Adriaterhavet, oppover Adige-elven til Mori. Videre gikk transporten for en stor del over land – ved hjelp av okser og håndkraft – til flåten omsider kunne sjøsettes i Torbole. Omkostningene ble angitt til 240 okser og 15000 dukater. Hvor mange menn, sier historien ingenting om. Men Venezia nedkjempet Milanos flåte og beseiret Riva del Garda.

I likhet med hele området rundt nordenden av Gardasjøen var Torbole og Nago underlagt Habsburg-monarkiet helt frem til 1919. Men flere hundreår under østerriksk herredømme har ikke vesentlig påvirket Torboles preg av italiensk landsby, der den ligger som et amfi rundt den gamle havnen. 

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her:

Populære sider om Gardasjøen